Diabetes Mellitus type 2 of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerwaarde niet meer zelf in evenwicht kan houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerwaarde met het hormoon insuline.
Bij Diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of kan de insuline zijn werk niet meer goed doen. Dit veroorzaakt een te hoge bloedsuikerspiegel en dat is ongezond. Daarnaast zijn vaak het cholesterol in het bloed en de bloeddruk te hoog.
Diabetes type 2 ontstaat doorgaans op oudere leeftijd, al komt het steeds vaker bij jongeren voor. Het komt vaak bij meerdere mensen binnen een familie voor.
Diabetes type 2 ontstaat meestal heel geleidelijk en aanvankelijk zijn er weinig klachten. De te hoge bloedsuikerspiegel kan echter op lange termijn verschillende problemen veroorzaken, bijvoorbeeld aan hart, ogen, nieren, huid, vingers, voeten en verminderde weerstand; dit zijn complicaties van Diabetes type 2.
Het behandelen van Diabetes type 2 is van zeer groot belang voor de gezondheid, vandaar dat meerdere zorgverleners bij de behandeling van suikerziekte (Diabeteszorg) betrokken zijn.
Voor meer informatie over Diabetes type 2, ga naar:
Thuisarts.nl – Diabetes Mellitus type 2
Hieronder wordt in het kort uitgelegd hoe de Diabeteszorg is vormgegeven.
Diabeteszorg
Op het diabetesspreekuur komt in principe iedereen met Diabetes Mellitus type 2 die niet onder behandeling is van een specialist.
Het doel van de Diabeteszorg is het voorkomen, dan wel uitsluiten, van complicaties op de korte en de lange termijn. Bij de Diabeteszorg is het belangrijk dat u zo goed mogelijk kunt omgaan met uw ziekte. Het is daarom van belang dat u regelmatig voor controle komt, zodat wij de behandeling zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan uw situatie.
De kans op klachten van Diabetes type 2 kunt u verminderen door:
- gezonde voeding
- regelmatige lichaamsbeweging
- een normaal lichaamsgewicht
- een normale bloeddruk
- niet roken.
Binnen onze praktijk leveren de huisartsen samen met de praktijkondersteuner-somatiek (POH-S), mw. Doves, deze zorg in samenwerking met o.a. de internist, oogarts, diëtist en het SALT (huisartsenlaboratorium).
Het zorgprogramma voor Diabetes type 2
Het zorgprogramma omvat:
A. Controle in de huisartsenpraktijk: 2 tot 4 x per jaar, waarvan 1 controle door de huisarts. De overige controles zal de praktijkondersteuner-somatiek uitvoeren.
Tijdens de controle bij de praktijkondersteuner is er o.a. aandacht voor de volgende onderwerpen:
- uw welbevinden
- bespreken van de laboratoriumuitslagen.
Naast uw glucosewaarden worden ook 1x per jaar het cholesterol en de nierfunctie bepaald. Hiervoor moet u een week voor deze controle bloed laten afnemen bij het SALT. - het meten van de bloeddruk en het lichaamsgewicht
- de leefstijl met het accent op het voedingspatroon en het bewegen
- uw alcoholgebruik en/of rookgewoonte
- vervolgen of aanpassen van de medicatie m.b.t. de diabetes, bloeddruk en cholesterol
- in geval van insulinetherapie worden dagcurves besproken en zo nodig de insulinedosering aangepast
- controle van uw voeten: min. 1x per jaar gecontroleerd om te beoordelen of er aanvullend onderzoek of preventieve maatregelen nodig zijn.
- er is aandacht voor complicaties die kunnen optreden bij Diabetes, zoals hart- en vaatziekten, zenuwpijnen, slecht genezende wondjes en seksuele problemen.
- begeleiding bij stoppen met roken (indien van toepassing).
B. Bloedonderzoek: 1 tot 4x per jaar, afhankelijk van de noodzaak.
C. Fundusfoto: 1x per 3 jaar bij het SALT.
Een fundusfoto is een foto van het netvlies van het oog en wordt gemaakt met een speciale camera. Mogelijk wordt u hiervoor doorverwezen naar een oogarts.
Wanneer u onder controle bent bij een oogarts, kunt u daar de fundusfoto laten maken.
Ketenzorg Diabetes type 2
Huisartsenpraktijk de Roos is aangesloten bij de zorggroep HZW (Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland). De HZW is een proactieve ketenzorgverlener voor chronische patiënten in de huisartsenpraktijken. De HZW heeft als doel de zorg voor chronische patiënten continu te blijven verbeteren.
Bij de HZW zijn huisartsen, diëtisten, verpleegkundigen, huisartsenlaboratorium SALT en verschillende specialisten van regionale ziekenhuizen aangesloten.
Voor meer informatie: